Problematiken med det som är betydelsefullt

Problematiken med det som är betydelsefullt/ ”Signifikantproblematiken”

 Påståendet om att vi tillsammans har byggt och upprätthåller en tillvaro som lättare fokuserar på det vi inte vill ha snarare än på det som vi vill ha är högaktuellt.  Paranoida föreställningar, skräckdrabbade framtidsvisioner, sorg, besvikelse, misstro och framförallt rädsla upprätthåller sig utan vidare problem, globalt, i alla grupper, inom alla människor. Vi har sett bilderna, vi har läst artiklarna, vi har blir informationsöversköljda om precis alla problem som möjligtvis kan tänkas ske och faktiskt sker. Gärna samtidigt. Gärna så många problem som emotionellt är möjligt per dag. Du och jag lever i ett konstant flöde av terror, porr, sexualbrott, mord, orättvisor, krig, missinformation, lögner och under ekonomiska influenser och drivkrafter. Sant är även att detta inte är en enkel planet att bo på. Människan är i nuläget inte en enad art med en större förståelse eller intresse för kärlek och känslor. Varken sina egna eller andras. Det är primitivt.

”Media is like the weather, only man made” säger en känd skådespelare som sin karaktär i filmen ”Natural Born killers”, som är en mörk men talande beskrivning av den sensationslysta, morallösa mediaportalen som skapar vårat globala emotionella väder. I filmen blir två känslomässigt traumatiserade människor seriemördare, och blir genom medias enorma intresse accepterade som superstjärnor. Att vara riktigt tokig kommer självfallet att göra dig enormt stor och intressant. I Japan finns ett riktigt fall där en mördande kannibal blivit så pass känd att han nu gett ut böcker och får vara med i intervjuer, dokumentärer och TVprogram. De flesta amerikanska seriemördarna är som vi vet, omåttligt populära, omskrivna och studerade. Det är intresant vad som fascinerar och håller oss intresserade. Jag brukar tänka på WW2 som ”Kriget som aldrig tar slut” då rapportering om det fasansfulla kriget fortfarande ligger högt upp på medierapporteringslista. Hade det inte varit intressant att fråga SVT- ”Hur många program har ni sänt mellan 2010-2016 som direkt eller indirekt tar upp Hitler”?

Det är svårt att samhällsmässigt fokusera utanför vad media fokuserar på.  Vi uppmärksammar vad som är viktigt och media visar gärna vägen. Problematiken ligger i att vi väljer att fokusera på det vi inte vill ha, på det som är negativt. Att ”nyhetsrapporteringen”  idag bär en aura som ett  aktiebolag då den ställer sig utanför moralen och utan hjälpmedel att bilda en korrekt uppfattning. Hur påverkas vår föreställningsförmåga och fantasi? Hur påverkas vi av att dagligen se bilder från skräckens alla hörn? Kan en människa hantera allting som sker på planeten samtidigt inombords eller är det lättare attt bli aptisk?

Vad är  egentligen betydelsefullt och utvecklande och vad förtjänar  vår uppmärksamhet?

 


 

 

Bild: Sam Gibbons